Rudzielec w kuchni

Wpis

niedziela, 22 czerwca 2014

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii, czemu nie. Szybka, prosta i bardzo smaczna.

 Zupa z cukinii

Składniki:

  • ok. 11/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia cukinia
  • natka pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 małego selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200g ryżu (2 woreczki)
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion warzywny (z kostki). W garnku roztapiamy masło, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Całość podsmażamy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem chwilę smażymy, następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler. Całość zalewamy bulionem i dodajemy ryż. W między czasie rozprowadzamy mąkę z jogurtem i odrobiną wody (tak, aby nie było grudek). Jogurt i posiekaną natkę pietruszki dodać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
madziara783
Czas publikacji:
niedziela, 22 czerwca 2014 07:51

Polecane wpisy